blog2008-07-20 21:53:51Megjelenítve: 3196
 
Ismét bebizonyosodott, hogy takarékoskodni csak akkor tudsz, ha van pénzed. Ehhez esetemben egy csillár, egy hirtelen jött elhatározás és több, mint 8000 jó magyar pénz kellett.
A szobámban a csillár már kicsit beteges volt: az egyik burát nem lehetett feltenni, az ötből kettő izzó égett és néhány foglalat heveny pukkanással tudatta, hogy a rövidzár vicces, miután égőt cseréltem benne. Szóval remek. Nosza, újítsuk fel.
Úgy találtam ki, hogy az ötágú lámpában 3 energiatakarékos fénycső és 2 hagyományos izzó lesz. Az izzók azért, mert rögtön teljes fényerejükkel világítanak és bírják a sok ki-be kapcsolást. Szóval ideálisak, mikor pl csak egy csavarhúzóért megyek be. Az energiatakarékos izzót meg gondolom nem kell senkinek bemutatni. (Tudom, hogy van olyan energiatakarékos izzó, amit lehet sűrűn kapcsolgatni, de az nagyon drága.)
Szóval ez lett. Kellettek új foglalatok, meg persze az izzók. A hagyományos izzóból egy már tönkre is ment: beszakadt az alja. Egyébként a csillárra felkerültek a fasza új foglalatok, mostmár mind az 5 bura. Újra lett vezetékezve, a régi szigszalagos kötések helyett kapott sorkapcsot is, nem baj, ha csak ritkán gyullad ki. Meg persze ha már elemeire lett szedve, szépen el is lett mosva. Mindez megérte?
A hagyományos izzókkal most nem számolok, mert azok csak napi néhány percet fognak égni. Viszont az energiatakarékosak sokat. Egy 20W-os fénycső egy 100 W-os hagyományos izzónak felel meg. Ezek a fénycsövek 6000 órát bírnak -persze ha nem kapcsolgatod őket össze-vissza-, az áruk kb 1400 Ft. A hagyományos izzó 1000 órát bír és 100 Ft-ba kerül. 1 KWh villamos energia kb 40 Ft. Ezekkel fogok számolni, 6000 órás üzemidőt nézve.
A fénycső tehát 1400 Ft, az élettartama alatt elfogyaszt egész kereken 120 KWh energiát, ez 4800 Ft. Így egy ilyen izzó teljes költsége (TCO -ja ;] ) 6200 Ft
A sima izzó 100 Ft-ba kerül és 6 db kell belőle a 6000 órára, ez 600 Ft. Ez alatt az idő alatt 600 KWh villanyt fogyasztanak, ez 24000 Ft (!). Így az izzószálas lámpa teljes költsége 24600 Ft-ra adódik.
Szóval csere! Egy ilyen cserével 18400 Ft -ot lehet megtakarítani izzónként. Az én csilláromba 3 ilyen került, szóval a teljes felújítás anyagköltsége is simán visszajön, arról nem is beszélve, hogy a villany ára sem csökkenni fog, sajnos.
http://blog.htmm.hu/link/?id=479
ElőzőFőoldalKövetkezőHozzászólások:
Még nem van ;[Én a vagyok. Az email címem , de ezt nem muszáj megadnom.
Hány lába van egy macskának? (betűvel)   
Szerintem: