blog2009-04-13 12:47:28Megjelenítve: 6660
 
Volt erről criticalmass.hu-n egy nagyon jó összefoglaló, de most persze nem találom.
Röviden: Mindenki a belvárosba jár dolgozi. Persze autóval, mert a belvárosi iroda mellett az a trendi. Persze ettől büdös lesz, aki teheti (a jobb módúak) kiköltöznek a zöldövezetekbe. Ott felmennek az ingatlanárak, a szegényebb réteg pedig beszorul a belvárosba. De mivel szegényebbek, a házaik sem lesznek olyan szépen karbantartva. Ennek eredményeképpen a belváros lepukkan, nőhet a bűnözés.
...és lőn világosság, a lakosság rájön, hogy nem jó, hogy ilyen csúnya a belváros, kell valamit tenni. A tulajdonosnak nincs pénze, de így sem maradhat: az önkormányzat megveszi a lepusztult ingatlanokat, felújítja és szép lesz a belváros. De az önkormányzat pénzt akar, ezért a szépen felújított, mostmár sokat érő ingatlanokat eladja/kiadja irodának, üzletnek.
Eredmény? Már nem lakik senki a belvárosban. A város közepén lett egy lyuk, amin mindenki csak keresztül megy. Nappal vásárolni, éjjel a kocsmába. Más nincs, csak átmenő forgalom.
Székesfehérvár szépen halad ebbe az irányba. Épülnek a plázák a belvárosban, egymástól néhány száz méterre, a lakások mennek tönkre, itt-ott megjelentek a cigányputrik az összes negatív hatásukkal együtt. Életet csak elszórva lehet látni, mindenki csak megy valahová.
Múlt héten voltam Szekszárdon. A Város fő tere a Garay tér: szobor, szökőkút, régi házak. Emberek! Csak ültek a padon, beszélgettek a szökőkút fényében és használták a várost. Abban a pillanatban sokkal inkább nézett ki egy városnak, mint Fehérvár. Nem vendéglátóhelyen ültek, csak úgy, a városban. Oda mentek, mert ott jó nekik.
Errefelé kellene haladnunk nekünk is, nem az ellenkező irányba. Mert egy darabig senki sem veszi észre, hogy a városvezetés széllel szemben pisál, de mikor már az ingzseb is tiszta húgy ráeszmélhetnének, hogy valami nincs rendben.
Kérjük vissza a köztereket (olvasd el a No Logo című könyvet)! Nem kérünk plázákból, bevásárlásipari rablóközpontokból. Egy kisbolt sokkal hangulatosabb és olcsóbban kapsz ott jobb minőségű cuccot. Ha szerencséd van, még a belvárosban is. De hogy meddig, az is rajtad múlik...
http://blog.htmm.hu/link/?id=552
ElőzőFőoldalKövetkezőHozzászólások:
Még nem van ;[Én a vagyok. Az email címem , de ezt nem muszáj megadnom.
Mennyi egy meg egy? (számmal írd)   
Szerintem: