blog2009-08-25 23:19:58Megjelenítve: 3453
 
Ma levélírós napom volt. Tegnap egy kedves buszsofőr úgy gondolta, hogy egyszerűbb lenne rajtam keresztül beállni a megállóba. Ezen felbuzdulva megkérdeztem a Volánt, hogy a sofőr szándékosan csinálta vagy ennyire hülye. A levelet nem prezentálom, mert elhagytam (igen, user error).
Írtam a MÁV-nak is. Azt de.

Tisztelt MÁV-Start Zrt!

2009. augusztus 16-án utaztunk Székesfehérvártól Szolnokig a 16906 számú, Tapolcától Nyíregyházáig közlekedő gyorsvonaton. A kerékpárjainkat is vittük magunkkal, azért is választottuk ezt a vonatot, mert az Elvira információi szerint "Kerékpár az arra alkalmas kocsiban elhelyezhető". A mozdony után, a vezérlőkocsin valóban kint volt a kerékpár piktogram, de a kocsi nem igazán volt alkalmas kerékpár szállításra a kialakítása miatt. A felirat szerint maximum 4 kerékpár szállítható (akkor miért jelöli a menetrend?), de körülbelül 15 bicikli volt már a vonaton. A kerékpárosok nagy része éppen ezért a kocsi másik végében ült, kivéve egy hat tagú családot, nekik éppen jutott még hely a biciklik mellett.
Amikor valaki próbált leszállni, segítettem a lerakodásban, mert a vonatunk már Székesfehérvárról is 26 perc késéssel indult. A család Ferihegyen szeretett volna leszállni. A szülők leszálltak, vitték magukkal a kerékpárokat is és a legidősebb gyerek (körülbelül 17 éves lehetett) adogatta volna a többit le nekik. Az elsőt adta éppen le, az anyuka a földön már fogta a biciklit, a gyerek még a vonaton tartotta mikor a vonat elindult. Mindenki kiabált, hogy "Állj, állítsák meg!", de a vonat elindult. Mire odaértem a legközelebbi vészfékhez, addigra már mindegy volt, az ajtók becsapódtak, nem húztam meg, mert a balesetveszélyt már nem csökkenti, csak további késést eredményezett volna. A vonaton a négy gyerek maradt fent, ketten közülük 14 éven aluliak.
Elmentem megkeresni a jegyvizsgálókat. A vonat első részénél találkoztam velük. Ketten voltak, együtt. Mikor mondtam nekik, hogy mi történt elmondták, hogy ők nem láttak semmit, de megígérték, hogy utánanéznek. Visszamentem a helyemre, ekkor már a gyerekek melletti üléseken ültünk. Körülbelül 5 perc múlva érkezett meg az egyik jegyvizsgáló, akkor kérdezte a gyerekektől, hogy ők maradtak-e fent és elmúltak-e 18 évesek. Ekkor kezelte a jegyünket is. Tájékoztatta a fent maradt utasokat, hogy legközelebb Cegléden tudnak majd leszállni és egy személyvonattal visszautazni Ferihegyre. Megkérdeztem tőle, hogy nem kapnak-e jegyet a gyerekek, mondta, hogy de, természetesen. Nem sokára azt javasolta, hogy inkább Cegléden vegyék majd meg a jegyüket, mert akkor olcsóbb. Megkérdeztem, hogy miért is kell fizetniük, ha a MÁV-Start hibájából maradtak fent a vonaton (és kerültek életveszélyes helyzetbe). A kérdésemen a jegyvizsgáló meglepődött, és mondta, hogy "Mindjárt". Telefonált az irányítónak, megbeszélte, hogy mehetnek vissza, nem kell jegyet venniük.

Az ügy több kérdést felvet: A legfontosabb: hogyan menesztették a vonatot úgy, hogy nem vették észre (mind a ketten a vonat első részében tartózkodtak, együtt), hogy arról még szállnak le az utasok? Véleményem szerint ez a legsúlyosabb mulasztás, mert ez az eset könnyen halálos kimenetelűvé is válhatott volna.
A jegyvizsgáló miért nem szervezte meg magától a fent maradt fiatal- és kiskorú utasok visszajutását? Miért csak a felszólításomra akart nekik jegyet adni és miért pénzért? (Ő nem vitatta, hogy rosszul menesztették a vonatot)
Miért nincsen vészfék az ajtóknál? Ott lenne a legnagyobb szükség rá!

Kérem vizsgálják ki az ügyet és annak eredményéről tájékoztassanak!
http://blog.htmm.hu/link/?id=584
ElőzőFőoldalKövetkezőHozzászólások:
Még nem van ;[Én a vagyok. Az email címem , de ezt nem muszáj megadnom.
Írd be számmal, hogy hatvanhat.   
Szerintem: